Fouten maken is lastig
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Hoge verwachtingen

Toen ik een jaar of negen was, zat ik in de kleedkamer van de gym. Op het moment dat ik me aan het omkleden was, kwam er een moeder van een jongetje ook de kleedkamer in. Ze wees mij aan en zei tegen haar zoontje: “dat is het slimste meisje van het dorp”. Andere moeders in de kleedkamer knikten instemmend. Haar zoontje was onder de indruk, ik ook.

Vanaf dat moment heb ik mezelf hoge verwachtingen opgelegd. Want het slimste meisje van het dorp, dat moest toch zeker iets heel belangrijks gaan doen later. In mijn hoofd ontspon het idee dat ik tenminste topvrouw van Philips moest worden, of minister president, of.. Nou ja, in ieder geval iets unieks, heel belangrijks en goedbetaald. Later zouden alle mensen naar mij kijken en bewonderend zeggen: “Vroeger was zij al zo slim, we hadden eigenlijk niets anders verwacht dat ze zo’n topfunctie zou bekleden. Maar toch, wat een prestatie!”

Fouten maken is verschrikkelijk

Het is niet alleen die moeder geweest hoor, die dat zei. Later kwamen er nog meer mensen die speldenprikjes gaven. Zo hoorde ik ook vaak: “goh, handig hoor. Je hoeft helemaal niets te doen en haalt toch hoge cijfers”. In mijn hoofd werd dat: “Stel dat je er een keer wél wat voor moet doen, dan ben je dom.” En dat kan natuurlijk niet. Nee, want ik was het slimste meisje van het dorp. Ik mocht niet laten blijken, dat ik af en toe ook iets niet wist. Of erger nog, fouten maakte. Dus op momenten waar ik dacht fouten te gaan maken, deed ik gewoonweg niets. Want als je niks doet, kun je ook geen fouten maken. En als ik iets niet wist, stelde ik geen vragen. Stel je voor, wat zouden de mensen dan van me denken?

School reünies mijd ik ook het liefst. Wat moet ik dan zeggen, ik heb immers de top nog steeds niet bereikt. Zo werkte ik eens bij de gemeente als beleidsadviseur en kwam ik een oud klasgenoot tegen. Toen hij hoorde wat ik deed was zijn reactie: “goh, dat had ik niet van jou verwacht”. En ik kon het alleen maar met hem eens zijn. Ik had ook meer van mezelf verwacht, maar op de één of andere manier maakte ik die verwachtingen niet waar. Ik wist niet waarom dat niet lukte, maar was net zo teleurgesteld.

Ik kan beter niks doen

Gemaakte fouten durfde ik dan ook nooit te delen. Falen is echt het ergste wat er in mijn hoofd kan gebeuren. Daarom doe ik geregeld niks. Stap ik niet op potentiële klanten af. Daar heb ik belang bij. Zo lang ik geen actie onderneem, kan er ook niets mislukken. Stel je voor, dat ik al 50 potentiële klanten heb benaderd en ik geen enkele opdracht binnenhaal. Wat voor mislukking ben ik dan? Nee, dan kan ik die 50 potentiële klanten beter niet benaderen, kan er ook niets mislukken. En als dan ons spaargeld op is, mijn bedrijf niet van de grond is gekomen, verzin ik wel een smoes. Iets in de trant van: Ja, ik kwam er achter dat een eigen bedrijf toch niet is wat ik wil.

Een fout gemaakt en mijn leven gaat gewoon door!

Maar nu wil ik toch even één van de fouten van de afgelopen tijd delen. Spannend, want daar ben ik dus niet zo van.

Van het ondernemerschap heb ik echt geen kaas gegeten. Ik doe maar wat, of niets zoals ik net melde. Afgelopen week kreeg ik een blauwe envelop op de mat. Je kent ze wel. Als ondernemer krijg je die nog vaker. Ik opende ze dan, keek er vluchtig in en dacht, daar ga ik wel iets mee doen als ik echt klanten heb. Nu opende ik de laatste en ik werd direct wakker geschud. Er stond in de brief dat ik ruim € 5.000,- moest betalen! Wat?? Ik had net mijn eerste factuur eruit gestuurd en nu al zo’n bedrag betalen? Ja, ik had dus aangifte moeten doen, zoals je dat als ondernemer elk kwartaal zou moeten doen. Nu hadden ze een inschatting gemaakt én me een boete gegeven omdat ik niets had aangegeven.

Vandaag heb ik dus snel aangifte gedaan, een app gedownload zodat ik dat nooit meer vergeet en mezelf een schouderklopje gegeven. Want hé, ik heb een fout gemaakt en ik leef nog steeds! De boete moet ik helaas wel betalen, die is gelukkig te overzien, dat is mijn leergeld.

En nu hop, die 50 potentiële klanten benaderen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *